Linai yra ne tik paklausi pluoštinė žaliava: iš jų gaminama vertingų bei gerinančių sveikatą produktų. Iš linų sėmenų spaudžiamas liaudies ir tradicinėje medicinoje plačiai naudojamas sėmenų aliejus. Šis produktas yra unikalus savo chemine sudėtimi – jo sudėtyje yra iki 50 % omega-3 (lonoleno) bei apie 20 % omega-6 (linolo) polinesočiųjų riebalų rūgščių, apie 20 % oleino (mononesočiosios) rūgšties ir tik apie 10 % palmitino bei stearino (sočiųjų) riebalų rūgščių. Linolo ir linoleno riebiosios rūgštys yra labai svarbūs žmogaus organizme nesintetinami maisto komponentai, kurie yra būtini normaliai lipidų (ypač cholesterolio) apykaitai organizme. Nuo to tiesiogiai priklauso ir širdies bei kraujagyslių sistemos funkcionavimas. Dabartiniame žmogaus racione yra nepakankamas kiekis omega-3 riebalų rūgšties, todėl sėmenų aliejus, būdamas turtingiausias šio komponento iš visų augalinių aliejų, yra puikus maisto papildas, padedantis natūraliai apsirūpinti polinesočiosiomis riebalų rūgštimis, taip pat yra puiki aterosklerozės profilaktinė ir gydomoji priemonė.
Sėmenų aliejus aktyvina žarnyno peristaltiką, dėl to maistas greičiau juda žarnomis. Tai leidžia panaudoti sėmenų aliejų kaip nutukimą stabdančią priemonę. Be to, didesni kiekiai aliejaus (50 – 100 mL) gali būti vartojami kaip vidurius laisvinanti priemonė.
Aliejus tinka ir silpniems plaukams stiprinti: nedidelis jo kiekis įtrinamas į galvos odą, uždedamas polietileninis maišelis ir palaikoma valandą. Tada galva išplaunama šampūnu. Ši priemonė taip pat skatina plaukų augimą.
Maistui pagardinti naudojami linų sėmenys, kurie turi iki 30 % gleivingų bei kitokių skaidulinių medžiagų, taip pat juose aptinkama 236 mg% kalcio, 622 mg% fosforo, 831 mg% kalio bei beveik visų mikroelementų, juose randama beveik visų aminorūgščių, taip pat vitamino C, E ir pėdsakai kitų. Sėmenyse esančios skaidulos skrandyje brinksta