Закрыть пищевой пленкой(проколоть несколько небольших отвестий) и оставить на 72 часа.Держать в теплом месте ,ежедневно перемешивать.
Готовая закваска -с пузырьками,чуствуется приятный запах свежей закваски.
"Po trijų parų, raugas yra paruoštas naudojimui, jį reikia arba pamaitinti arba reikia naudoti duonos kepimui. Jeigu burbuliukai yra susiformavę, raugas gyvas. Jeigu nekepsite duonos iškart, paimkite apie 50 g raugo, 50 g šilto (25-30°C) vandens ir 50 g viso grudo ruginių miltų, viską sumaišykite ir pastatykite šiltai (25-30°C). Kai raugo masė pakils dvigubai ir pradės po truputį leistis žemyn (4-5 val.) galite naudoti kepimui arba uždengti ir pastatyti į šaldytuvą ne ilgiau nei savaitei."
Через 72 часа закваска уже готова к использованию.Её надо "подкормить" или использовать для выпечки хлеба.Если пузырьки сформировались то закваска жива.Возьмите 50 гр закваски,50 гртеплой воды(25-30 градусов) и 50 гр ЦЗР муки,все перемешайте и поставьте в тепло(25-30 град).Когда масса увеличится вдвое и начнет опадать(4-5 часов) можете использовать для выпечки или поставить на хранение в холодильник не больше чем на неделю
перевод рецептов ржаного хлеба из книги "Lietuvių valgai"